Brattens känsliga miljöer skyddas av fiskeförbud

Trots att sportfisket i Bratten sker på stora djup kan de flesta arter återutsättas. Vitrockan och andra broskfiskar saknar simblåsa, vilket bidrar till smidig återutsättning. Foto: Markus Lundgren.

Regeringens begäran om fiskeregleringar för det skyddade marina området Bratten har antagits av EU-kommissionen. Regleringarna innefattar fiskefria områden för yrkesfisket och är avsedda att säkra Brattens unika miljöer.

Bratten är det största marina skyddade området i Skagerrak och kännetecknas av djupa sprickdalar och stora områden med djupa mjukbottnar. Här lever många skyddsvärda arter, exempelvis den trålkänsliga hornkorallen och ett flertal hajar och rockor. I somras lämnade regeringen ett förslag till EU-kommissionen om fiskeregleringar av det yrkesfiske som bedrivs i Bratten. Förslaget, som framtagits av Länsstyrelsen i Västra Götaland, antogs av EU-kommissionen och trädde i kraft 5 januari i år. Regleringarna innebär att det införs ett fiskeförbud mot yrkesfiske i vissa delar av Bratten. Skyddet omfattar drygt 32 000 hektar, vilket motsvarar 27 procent av Brattens totala yta. För att säkerställa att de stängda områdena respekteras införs dessutom en tätare rapportering från fiskefartygen.

Regeringen, som lämnade in förslaget tillsammans med Danmark och Tyskland, gläds åt att Bratten nu får ett utökat skydd.
– I Bratten finns unika livsmiljöer, inte minst olika sorters koraller, som är viktiga att skydda. Det är glädjande att kommissionen nu antagit det svenska förslaget. Jag hoppas att det här beslutet kan bli vägledande i liknande processer i framtiden, säger miljöminister Karolina Skog.

Sportfisket berörs inte av de nya regleringarna, men när det ursprungliga förslaget på fiskeregleringar i Bratten låg ute på remiss 2013 föreslogs också en del sportfiskebegränsningar. Sportfiskarna ställde sig mycket kritiska och lämnade då det här yttrandet. Havs- och vattenmyndigheten ser nu över om även sportfisket i Bratten behöver regleras och processen hanteras nationellt.

Läs mer om skyddet av Bratten här.

Hans Hällman

Publicerad: 07 February 2017
Av: Hans Hällman