Braxen från Mälaren och Vänern nu på restaurang

Braxen kanske blir allt mer vanlig på tallriken. Här Christoffer Jansson med ett stort exemplar, som dock fick simma tillbaka istället för att bli mat. Foto: Privat

Braxen är måhända inte vår mest populära sportfisk – men på matbordet verkar den gå mot en renässans. Nu står det klart att braxenfärs kommer att serveras på en svensk restaurang.

Fiskejournalen har flera gånger det senaste året skrivit om satsningarna för att göra braxen till ett vanligare inslag på svenska matbord. Engagemanget hos er läsare har varit stort, och flera berättar att de testat att äta braxen, i synnerhet den rökta varianten.

Nu kommer beskedet att Urban Deli i Stockholm blir första restaurang i Sverige att servera den nya hållbara braxenfärsen från fisk fångad i Mälaren och Vänern.
– Vi vill bidra till både bredare och ett mer hållbart utbud av vildfångad svensk fisk. Genom att ta vara på fiskar som exempelvis braxen minskar vi resursslöseriet och minskar även importberoendet av sjömat, säger Madeleine Linins Mörner, Programansvarig för Axfoundations satsning Framtidens mat.

 

Börjar med braxenfritters
Färsen har tagits fram av Axfoundation i samarbete med Länsstyrelsen Stockholm, Insjöfiskarenas centralförbund, Stockholms Fiskauktion, Matlust och Urban Deli inom ramen för det gemensamma projektet Resursfisk.
– Braxenfärsen har en fin smak. Vi har valt att börja med en liten rätt på snacksmenyn som vi kallar braxenfritters för att så många som möjligt ska kunna smaka på den. Under året kommer fisken braxen att synas mer i våra menyer i lite olika skepnader, säger Jessie Sommarström, kreativ chef Urban Deli.

Publicerad: 22 februari 2021
Av: Anders Lundin