Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Bred politisk enighet - i Sverige

På senare år har den politiska vinden i Sverige blåst allt mer åt samma håll när det gäller fiskefrågorna inom EU. Ute i Europa ser det annorlunda ut. Det uppmärksammade den moderate europaparlamentarikern Christoffer Fjellner i en debattartikel i gårdagens Svenska Dagbladet.
Artikeln publicerades samma dag som förslaget på en ny fiskelagstiftning för unionen lades fram. Ett förslag som 14 av EU:s 27 medlemsländer protesterat emot redan innan det presenterades i sin helhet.
Som vanligt kan vi vänta oss att det förslag som slutligen antas kommer vara en urvattnad version av ett förslag som från början, enligt WWF,  inte gick tillräckligt långt.
Så här skriver Christoffer:

” Därför är det viktigt att Sverige och alla svenska europaparlamentariker mobiliserar för ambitiös reform och till stöd för de bra delarna i kommissionens förslag. Sydeuropeiska länder med stora fiskeflottor och små men högljuda särintressen får inte sätta agendan.”
Vi kan inte mer än hålla med samtidigt som vi, som vanligt, konstaterar att Kattegatt och Skagerrak är de mest trålade haven i världen.
För att läsa hela artikeln klicka HÄR
För att visa ditt engagemang klicka HÄR
Anders Nicander

14 av 27 EU-länder vill behålla den destruktiva fiskepolitiken. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta