Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brist på fiskvägar

En förutsättng för att beståndet skall kunna återhämta sig är fungerande vandringsvägar, enligt WWF. (Foto: Svanthe Harström)

Bristen på fungerande fiskvägar kan vara en stor orsak till den prekära situationen för östersjölaxen. Länderna runt Östersjön måste ta frågan på allvar, säger WWF i ett pressmeddelande.
Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är överlevnaden av unglax bara 10-15 procent i Östersjön. Många lokala bestånd av lax och öring har utrotats, bland annat på grund av kraftverksdammar som hindrat fisken från att nå sina reproduktionslokaler. WWF menar vidare att Sverige och de andra länderna runt Östersjön är dåliga på att ta sitt ansvar.
– Vi ser allvarligt på ländernas brist på åtgärder i angränsande älvar för att stärka de vilda laxbestånden. För att öka laxens fortplantning är det viktigt att restaurera vattendrag och öppna upp fria vandringsvägar förbi kraftverksdammar i älvarna, säger Jenny Fors, fiskepolicyansvarig på WWF.
Även om man kommer till stånd med tjuvfiske och för höga kvoter, så behöver fisken ha tillgång till fungerande reproduktionslokaler.
– Konkreta åtgärder behövs nu på flera plan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta