Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brist på fiskvägar

En förutsättng för att beståndet skall kunna återhämta sig är fungerande vandringsvägar, enligt WWF. (Foto: Svanthe Harström)

Bristen på fungerande fiskvägar kan vara en stor orsak till den prekära situationen för östersjölaxen. Länderna runt Östersjön måste ta frågan på allvar, säger WWF i ett pressmeddelande.
Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är överlevnaden av unglax bara 10-15 procent i Östersjön. Många lokala bestånd av lax och öring har utrotats, bland annat på grund av kraftverksdammar som hindrat fisken från att nå sina reproduktionslokaler. WWF menar vidare att Sverige och de andra länderna runt Östersjön är dåliga på att ta sitt ansvar.
– Vi ser allvarligt på ländernas brist på åtgärder i angränsande älvar för att stärka de vilda laxbestånden. För att öka laxens fortplantning är det viktigt att restaurera vattendrag och öppna upp fria vandringsvägar förbi kraftverksdammar i älvarna, säger Jenny Fors, fiskepolicyansvarig på WWF.
Även om man kommer till stånd med tjuvfiske och för höga kvoter, så behöver fisken ha tillgång till fungerande reproduktionslokaler.
– Konkreta åtgärder behövs nu på flera plan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta