Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker. Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker.[/caption] " /> Brister på sportfiskebåt orsak till dödsolycka | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brister på sportfiskebåt orsak till dödsolycka
Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker.

Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker.

I början av juli omkom en svensk sportfiskare under en guidad fisketur utanför Mehamn. Nu ser den tragiska händelsen ut att få en förklaring. Enligt preliminära rapporter tog båten, en Dalmöy 230 Fisker, in vatten under durk, där länspumpen inte kom åt.
Det faktum att vattnet samlades under durken gjorde läckaget svårt att upptäcka i tid. Till slut hade så mycket vatten samlats i aktern att båten förliste och började sjunka.
Nu går utredningen vidare i en fas där man tittar närmare på båtens konstruktion, även tillsynsmyndigheter är inkopplade. I den preliminära rapporten pekar man på en felaktigt placerad dräneringskanal i båtens akter, som en mycket trolig orsak till olyckan.

Båtmodellen finns, enligt den rapport Fiskejournalen tagit del av, i cirka 230 exemplar i Norge och Sverige, därför anser norska Haverikommissionen att det av vikt att anmäla de så kallade ”säkerhetskritiska förhållanden” i konstruktionen. Även svenska Haverikommissionen är nu inkopplad.
Vidar Karlstad från guideföretaget Nordic Safari reparerade omedelbart det som kommissionen ser som ett troligt fabrikationsfel – på de båtar fiskecampen äger.
– Vi är mycket glada över att kommissionen hittade felet och vi rättade omedelbart till det på våra fyra båtar, säger Vidar till Fiskejournalen.

En person dog vid olyckan och ytterligare en person fick föras till sjukhus. Sammanlagt fanns sex personer ombord vid olyckstillfället. Fem svenska sportfiskare och en guide från Nordic Safari.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta