Brister på sportfiskebåt orsak till dödsolycka

Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker.

Svenska och norska haverikommissionen tittar nu närmare på konstruktionen av sportfiskebåten Dalmöy 230 Fisker.

I början av juli omkom en svensk sportfiskare under en guidad fisketur utanför Mehamn. Nu ser den tragiska händelsen ut att få en förklaring. Enligt preliminära rapporter tog båten, en Dalmöy 230 Fisker, in vatten under durk, där länspumpen inte kom åt.
Det faktum att vattnet samlades under durken gjorde läckaget svårt att upptäcka i tid. Till slut hade så mycket vatten samlats i aktern att båten förliste och började sjunka.
Nu går utredningen vidare i en fas där man tittar närmare på båtens konstruktion, även tillsynsmyndigheter är inkopplade. I den preliminära rapporten pekar man på en felaktigt placerad dräneringskanal i båtens akter, som en mycket trolig orsak till olyckan.
Båtmodellen finns, enligt den rapport Fiskejournalen tagit del av, i cirka 230 exemplar i Norge och Sverige, därför anser norska Haverikommissionen att det av vikt att anmäla de så kallade ”säkerhetskritiska förhållanden” i konstruktionen. Även svenska Haverikommissionen är nu inkopplad.
Vidar Karlstad från guideföretaget Nordic Safari reparerade omedelbart det som kommissionen ser som ett troligt fabrikationsfel – på de båtar fiskecampen äger.
– Vi är mycket glada över att kommissionen hittade felet och vi rättade omedelbart till det på våra fyra båtar, säger Vidar till Fiskejournalen.

En person dog vid olyckan och ytterligare en person fick föras till sjukhus. Sammanlagt fanns sex personer ombord vid olyckstillfället. Fem svenska sportfiskare och en guide från Nordic Safari.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...