Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö. Foto: Norsk sjömatsråd[/caption]Exporten av lax från Storbritannien ökar och regeringens miljösekreterare applåderar utvecklingen, utan minsta reservation för laxodlingarnas miljöpåverkan. " /> Brittiska laxodlingar ökar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Brittiska laxodlingar ökar

Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö.Foto: Norsk sjömatsråd


Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö. Foto: Norsk sjömatsråd

Exporten av lax från Storbritannien ökar och regeringens miljösekreterare applåderar utvecklingen, utan minsta reservation för laxodlingarnas miljöpåverkan.
Det är inte bara i Norge det odlas lax. Den lönsamma verksamheten sprids snabbt över hela Storbritannien som har mycket kustlinje. De flesta laxodlingarna finns än så länge i Skottland.
– Jag är mycket nöjd att fler familjer kan få njuta av smaken av vårt lands unika rökta lax, säger Elizabeth Truss, miljösekreterare.
Att den skotska laxen drog in över 300 miljoner pund bara första halvåret av 2014, är kanske det faktum som smakar godast för den engelska miljösekreteraren.
Precis som alla andra laxodlingar för med sig negativa konsekvenser för vild fisk och för miljön, gör de så även i det engelska kungariket. Det handlar om att laxen måste ha foder, vars bas utgörs av annan fisk. Det handlar om övergödning från odlingarna, gifter och mediciner som läcker ut och sjukdomar och parasiter som angriper den vilda fisken.
Med andra ord finns det en uppenbar fara för de skotska vildlaxarna framöver.

Maria Ålander
Källa: Fishnewseu.com

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta