Brittiska laxodlingar ökar

Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö.Foto: Norsk sjömatsråd


Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö. Foto: Norsk sjömatsråd

Exporten av lax från Storbritannien ökar och regeringens miljösekreterare applåderar utvecklingen, utan minsta reservation för laxodlingarnas miljöpåverkan.
Det är inte bara i Norge det odlas lax. Den lönsamma verksamheten sprids snabbt över hela Storbritannien som har mycket kustlinje. De flesta laxodlingarna finns än så länge i Skottland.
– Jag är mycket nöjd att fler familjer kan få njuta av smaken av vårt lands unika rökta lax, säger Elizabeth Truss, miljösekreterare.
Att den skotska laxen drog in över 300 miljoner pund bara första halvåret av 2014, är kanske det faktum som smakar godast för den engelska miljösekreteraren.
Precis som alla andra laxodlingar för med sig negativa konsekvenser för vild fisk och för miljön, gör de så även i det engelska kungariket. Det handlar om att laxen måste ha foder, vars bas utgörs av annan fisk. Det handlar om övergödning från odlingarna, gifter och mediciner som läcker ut och sjukdomar och parasiter som angriper den vilda fisken.
Med andra ord finns det en uppenbar fara för de skotska vildlaxarna framöver.

Maria Ålander
Källa: Fishnewseu.com

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...