Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö. Foto: Norsk sjömatsråd[/caption]Exporten av lax från Storbritannien ökar och regeringens miljösekreterare applåderar utvecklingen, utan minsta reservation för laxodlingarnas miljöpåverkan. " /> Brittiska laxodlingar ökar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Brittiska laxodlingar ökar

Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö.Foto: Norsk sjömatsråd


Den odlade laxen må vara billig att köpa, har ett högt pris för vildlax och miljö. Foto: Norsk sjömatsråd

Exporten av lax från Storbritannien ökar och regeringens miljösekreterare applåderar utvecklingen, utan minsta reservation för laxodlingarnas miljöpåverkan.
Det är inte bara i Norge det odlas lax. Den lönsamma verksamheten sprids snabbt över hela Storbritannien som har mycket kustlinje. De flesta laxodlingarna finns än så länge i Skottland.
– Jag är mycket nöjd att fler familjer kan få njuta av smaken av vårt lands unika rökta lax, säger Elizabeth Truss, miljösekreterare.
Att den skotska laxen drog in över 300 miljoner pund bara första halvåret av 2014, är kanske det faktum som smakar godast för den engelska miljösekreteraren.
Precis som alla andra laxodlingar för med sig negativa konsekvenser för vild fisk och för miljön, gör de så även i det engelska kungariket. Det handlar om att laxen måste ha foder, vars bas utgörs av annan fisk. Det handlar om övergödning från odlingarna, gifter och mediciner som läcker ut och sjukdomar och parasiter som angriper den vilda fisken.
Med andra ord finns det en uppenbar fara för de skotska vildlaxarna framöver.

Maria Ålander
Källa: Fishnewseu.com

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta