Brutala sejhugg på popper

Hannes Ribbner strålar av glädje över den fantastiska storsejen, fångad på popper (!) vid Lofoten. (Foto: Privat/Hooked.no)

Popperfiske efter storsej och kanske hälleflundra kan bli den nya, heta flugan i Nord-Norge, sedan den svenske fiskeguiden Hannes Ribbner visat vägen med en jättelik sej på dryga 20 kilo.
Hannes Ribbner fick sejen när han prövade popperfiske i Moskenesströmmen vid Lofoten. För nätmagasinet Hooked.no berättar Ribbner att han gått och klurat på metoden sedan 2013 när han fick några ytligt jagande sejar på jigg.
– Det var i slutet av säsongen 2013 vid Söröya. Jag såg på ekolodet att fisken gick högt i vattnet och prövade med ett lätt spinnspö och några vertikaljiggar som jag hade med i båten. Sejarna tog på varje kast och till slut hade jag dem helt uppe i ytan. Det var då jag började tänka på popperfiske, säger Hannes.

Sedan dess har han fiskat mycket i tropiska vatten, där det nästan helt handlar om fiske i ytan och nu ville han pröva att omsätta det i nordnorska vatten.
Hannes jobbar som fiskeguide hos Nordic Sea Angling och när han fick rapporter om jagande storsej runt grunden i Moskonesströmmen avbröt han sin semester och for upp. Han tog med några fiskegäster ut i båten och försökte med popper efter sejen. Det blev ingen omedelbar framgång, men så hände det:
– Plötsligt var det fullt av måsar runt båten och vattnet kokte. Jag släppte allt jag hade för händer, fick fram popperspöet och dängde ut poppern. Pop, pop, pop och smack, där satt den förste. Jag stod bara och skrek och det gjorde gästerna också, berättar Hannes för Hooked.

Den första sejen vägde in på nio kilo och sedan rasade det bara på. Att se storsejen hugga i ytan är en helt fantastisk upplevelse garanterat Hannes som också berättar att sejen ofta bommar, men kommer igen och igen, allt argare. Den största sej han fångade denna dag vägdes till 19 kilo avblodad flera timmar senare. Den måste ha vägt en bra bit över 20 kilo och är därmed en av de största spöfångade sejarna över huvud taget och garanterat den största som fångats på popper.
Hannes använde ett Westin W3 Vertical SW och en Shimano Stella 4000SWB XG och poppern var en Hammerhead Smith A-cup.
Läs mer på Hooked.no.

Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...