Har du en kniv liggandes i ditt fordon? Då kan du bryta mot knivlagen. " /> Bryter du mot knivlagen? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Har du en kniv som ligger och skräpar i bilen? Se upp, du kan blir dömd för brott mot knivlagen.
Bryter du mot knivlagen?

Har du en kniv liggandes i ditt fordon? Då kan du bryta mot knivlagen.
Skogsägaren Wincent Kvarnrud, 70, var på väg för att laga en skogsmaskin när han stoppades i en poliskontroll. I bilen hade han en kniv i bagageutrymmet och en i bildörrens sidoficka. Wincent Kvarnrud försökte förklara för polisen att han behövde knivarna. Dels för att skära av trasiga hydraulslangar, dels för att kunna avliva trafikskadat vilt. Men det hjälpte inte. Saken gick vidare till åtal och nu har två instanser dömt honom för brott mot knivlagen.

Domstolarna menar att den som har fog för att ha kniv med sig i bilen måste ha den nedpackad i bagageutrymmet.

Domen är överklagad till Högsta Domstolen och om målet tas upp där, kan utslaget få stor betydelse, inte bara för skogsägare utan också för jägare, fiskare, hantverkare och andra som bär kniv till vardags därför att de måste.
Lagen är för luddig, enligt Wincent Kvarnrud:
– Den måste förtydligas. Jag är inte kriminell eller känd av polisen sedan tidigare, som det brukar heta. Men jag behandlas som kriminell för att lagen är luddig, säger han till Lantbrukets Affärstidning.

Domstolarnas utslag förklaras med att den som har fog för att ha kniv med sig i bilen måste ha den nedpackad i bagageutrymmet när bilen färdas på allmän väg eller står på allmän plats.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta