Har du en kniv liggandes i ditt fordon? Då kan du bryta mot knivlagen. " /> Bryter du mot knivlagen? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Har du en kniv som ligger och skräpar i bilen? Se upp, du kan blir dömd för brott mot knivlagen.
Bryter du mot knivlagen?

Har du en kniv liggandes i ditt fordon? Då kan du bryta mot knivlagen.
Skogsägaren Wincent Kvarnrud, 70, var på väg för att laga en skogsmaskin när han stoppades i en poliskontroll. I bilen hade han en kniv i bagageutrymmet och en i bildörrens sidoficka. Wincent Kvarnrud försökte förklara för polisen att han behövde knivarna. Dels för att skära av trasiga hydraulslangar, dels för att kunna avliva trafikskadat vilt. Men det hjälpte inte. Saken gick vidare till åtal och nu har två instanser dömt honom för brott mot knivlagen.

Domstolarna menar att den som har fog för att ha kniv med sig i bilen måste ha den nedpackad i bagageutrymmet.

Domen är överklagad till Högsta Domstolen och om målet tas upp där, kan utslaget få stor betydelse, inte bara för skogsägare utan också för jägare, fiskare, hantverkare och andra som bär kniv till vardags därför att de måste.
Lagen är för luddig, enligt Wincent Kvarnrud:
– Den måste förtydligas. Jag är inte kriminell eller känd av polisen sedan tidigare, som det brukar heta. Men jag behandlas som kriminell för att lagen är luddig, säger han till Lantbrukets Affärstidning.

Domstolarnas utslag förklaras med att den som har fog för att ha kniv med sig i bilen måste ha den nedpackad i bagageutrymmet när bilen färdas på allmän väg eller står på allmän plats.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta