Bucht måste stoppa höjd laxkvot

Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén är personligen djupt engagerad i frågan om den vilda Östersjölaxen. Här fiskar han på pool 1 i Mörrumsån. (Foto: Svenne Andersson)

Eftersom nästan all lax i Östersjön kommer från svenska älvar är Östersjölaxen i hög grad en svensk angelägenhet. Därför måste vår landsbygdsminister Sven-Erik Bucht stoppa EU-förslaget att höja laxkvoten.

När vattenägare, myndigheter och entreprenörer inom laxfisket samlades till ett seminarium om Östersjölaxen i Mörrum passade Sportfiskarna på att ställa krav på Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han måste med tyngd och kraft gå emot EU-kommissionens förslag att höja laxkvoten i Östersjön.
– Nära nog all vildlax i Östersjön kommer från svenska älvar. Det gör Östersjölaxen till en svensk angelägenhet: laxen måste skyddas, då utvecklar vi samtidigt de stora möjligheter som laxfisket i älvarna erbjuder, kommenterar Joakim Ollén, Sportfiskarnas ordförande.
– Beslutet om laxkvoten tas på EU:s ministermöte senare i höst, där måste Sven-Erik Bucht stå upp för laxen och säga nej till höjda kvoter, fortsätter Joakim Ollén.
Laxälvarna i norra Sverige har haft ökande laxuppgångar de senaste åren då yrkesfiskets kvoter har sänkts och både Sverige och Finland har fasat ut laxfisket till havs. Förutom att laxbestånden därmed ökar får även den regionalt viktiga fisketurismen möjlighet att utvecklas. De sänkta laxkvoterna är resultatet av att EU:s ministrar börjat följa rekommendationerna från forskarna på Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Nu har EU-kommissionen tyvärr brutit denna positiva trend och för 2016 åter föreslagit ett ökat uttag av yrkesfiskad lax i Östersjön. ICES:s rekommendationer för 2016 är en fångstkvot på högst 89 300 laxar i Östersjön medan EU-kommissionens förslag är 105 850 fångade laxar. Kommissionens förslag är även ett brott mot Johannesburgsavtalet, ett internationellt avtal om hållbart nyttjande av naturresurser som EU-länderna enats om att följa.
– Laxen är en oerhört viktig resurs som bäst utnyttjas via ett hållbart sportfiske i älvarna. Internationellt är laxfiske i exempelvis Skottland och Norge grunden i regionala näringar som årligen omsätter hundratals miljoner och sysselsätter tusentals människor. Vi har nu en historisk möjlighet att utveckla ett motsvarande fiske i Sverige vilket vi inte får missa, påpekar Joakim Ollén.

Publicerad: 17 September 2015
Av: Fiskejournalen