[/caption] " /> Buller i hav ska mätas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Buller i hav ska mätas

I vatten kan ljud färdas flera mil och många havsdjur kan vara känsliga för dess inverkan.

Buller i havet kan leda till att både fiskar och däggdjur störs. Nu ska man mäta bullret på 40 platser i både Östersjön och Västerhavet.
Ljud i havet kan sprida sig betydligt längre än på land. Enlig Hav- och vattenmyndigheten, HaV, leder det ökande bullret till att havsdjurens naturliga instinkter för jakt, flykt och parningslek riskerar att rubbas. Bullret kommer dels i from av korta ljud som uppstår vid till exempel muddring eller pålning, dels i form av malande ljud från båttrafiken.
Bullernivån i haven runt Sverige är ganska okänd i dagsläget och ett bättre underlag för att bedöma risker är efterlängtat, säger Bertil Håkansson på HaV.
Källa: Miljöaktuellt
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta