[/caption] " /> Buller i hav ska mätas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Buller i hav ska mätas

I vatten kan ljud färdas flera mil och många havsdjur kan vara känsliga för dess inverkan.

Buller i havet kan leda till att både fiskar och däggdjur störs. Nu ska man mäta bullret på 40 platser i både Östersjön och Västerhavet.
Ljud i havet kan sprida sig betydligt längre än på land. Enlig Hav- och vattenmyndigheten, HaV, leder det ökande bullret till att havsdjurens naturliga instinkter för jakt, flykt och parningslek riskerar att rubbas. Bullret kommer dels i from av korta ljud som uppstår vid till exempel muddring eller pålning, dels i form av malande ljud från båttrafiken.
Bullernivån i haven runt Sverige är ganska okänd i dagsläget och ett bättre underlag för att bedöma risker är efterlängtat, säger Bertil Håkansson på HaV.
Källa: Miljöaktuellt
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta