Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den protesteras nu mot fiskodlingen vid Äspnäs. Här en bild från den stora rymningen från odlingen 2018. Foto: Privat
Bybor och kommun sätter ned foten mot fiskodling

Fiskodlingarna i Ströms Vattudal tillhör några av branschens mest utskällda och kritiserade verksamheter. Sportfiskare, miljövänner och medborgare kräver nu att odlingarna läggs ned. Även den berörda kommunen drar i nödbromsen.

Fiskejournalen har många gånger skrivit om fiskodlingarna i jämtländska Ströms Vattudal. Kritiker har bland annat menat att sjukdomar från odlingarna spridit sig till den vilda fisken, samt att verksamheten kraftigt försämrat miljön i vattensystemet. Det har också varit flera fall av rymningar, där det befaras att den odlade fisken konkurrerat med den vilda öringen när den kommit ut i det fria. Den långvandrande Vattudalsöringen och rikskända Bågedeöringen anses i dag närmast utrotade, där kritiker menar att både vattenkraften och fiskodlingen är bovar i dramat.

Ägaren Vattudalens Fisk AB har sökt tillstånd om förlängning och utökning av sin verksamhet i Postviken vid Äspnäs, där nuvarande tillstånd tar slut nästa år. Bybor och vattenvänner kräver i stället att odlingarna ska bort helt och hållet, eller flyttas upp på land. Även Strömsunds kommun säger nej till en utökning.

– Vi har sagt nej till utökad verksamhet, och det beror mycket på att man vet för lite hur vattnet påverkas, säger kommunstyrelsen ordförande Susanne Hansson i en intervju med Sveriges Radio Jämtland.

Just i Ströms Vattudal pågår det ett projekt med att samla upp foderrester och avföring under odlingskassarna, och kommunen säger att de vill avvakta utfallet innan de eventuellt säger ja till en utökning.
Här kan du höra en intervju med Susanne Hansson, och även om kritiken mot odlingarna.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta