Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är dammen som fick rivas. Foto: Älvräddarna Robertsfors
Byggde olaglig damm i öringbäck för att höja sjö

Nej, det är inte tillåtet att bygga dammar i vattendrag utan tillstånd. Just det hade inträffat vid en bäck i Norrbotten, som slutade med att hela rasket revs.

Den olagliga dammen har varit en snackis bland Älvräddarna i Robertsfors sedan den upptäcktes. Det rörde sig inte om något kraftbolag som varit framme, utan om ett privat tilltag där syftet enligt Älvräddarna ska ha varit att höja vattennivån i den ovanliggande sjön.

Holmen skog fick information om denna olagliga damm på deras marker, reagerade blixtsnabbt, tog dit maskiner och rensade bort bråtet, meddelar de.
”Vilka som byggt fördämningen är känt, dock inget erkännande, syfte att få högre vatten i sjön. Att reagera och agera är viktigt, det är den biologiska mångfalden som riskeras, det har vi inte råd med”, skriver Älvräddarna i Robertsfors på sin Facebook.
Enligt dem har det inte blivit några rättsliga följder av händelsen.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta