Annons
Byggde olaglig damm i öringbäck för att höja sjö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Här är dammen som fick rivas. Foto: Älvräddarna Robertsfors
Byggde olaglig damm i öringbäck för att höja sjö

Nej, det är inte tillåtet att bygga dammar i vattendrag utan tillstånd. Just det hade inträffat vid en bäck i Norrbotten, som slutade med att hela rasket revs.

Den olagliga dammen har varit en snackis bland Älvräddarna i Robertsfors sedan den upptäcktes. Det rörde sig inte om något kraftbolag som varit framme, utan om ett privat tilltag där syftet enligt Älvräddarna ska ha varit att höja vattennivån i den ovanliggande sjön.

Holmen skog fick information om denna olagliga damm på deras marker, reagerade blixtsnabbt, tog dit maskiner och rensade bort bråtet, meddelar de.
”Vilka som byggt fördämningen är känt, dock inget erkännande, syfte att få högre vatten i sjön. Att reagera och agera är viktigt, det är den biologiska mångfalden som riskeras, det har vi inte råd med”, skriver Älvräddarna i Robertsfors på sin Facebook.
Enligt dem har det inte blivit några rättsliga följder av händelsen.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta