Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är dammen som fick rivas. Foto: Älvräddarna Robertsfors
Byggde olaglig damm i öringbäck för att höja sjö

Nej, det är inte tillåtet att bygga dammar i vattendrag utan tillstånd. Just det hade inträffat vid en bäck i Norrbotten, som slutade med att hela rasket revs.

Den olagliga dammen har varit en snackis bland Älvräddarna i Robertsfors sedan den upptäcktes. Det rörde sig inte om något kraftbolag som varit framme, utan om ett privat tilltag där syftet enligt Älvräddarna ska ha varit att höja vattennivån i den ovanliggande sjön.

Holmen skog fick information om denna olagliga damm på deras marker, reagerade blixtsnabbt, tog dit maskiner och rensade bort bråtet, meddelar de.
”Vilka som byggt fördämningen är känt, dock inget erkännande, syfte att få högre vatten i sjön. Att reagera och agera är viktigt, det är den biologiska mångfalden som riskeras, det har vi inte råd med”, skriver Älvräddarna i Robertsfors på sin Facebook.
Enligt dem har det inte blivit några rättsliga följder av händelsen.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta