[/caption] " /> Bygger kraftverk utan tillstånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bygger kraftverk utan tillstånd

En privatperson bygger ett vattenkraftverk i Flian helt utan tillstånd. (Foto: Margaretha Setterberg/Limnia)

Länsstyrelsen fick den 10 september ett anonymt brev som påpekade att ett illegalt kraftverksbygge pågick i ån Flian, Västra Götaland. Efter att man gjort kontroll på plats anmäls nu fastighetsägaren för brott mot miljöbalken.
Förutom länsstyrelsen fick även Älvräddarnas ordförande Christer Borg ett anonymt brev med samma budskap. Fastighetsägaren, en privatperson, har startat byggnation av ett vattenkraftverk helt utan prövning och tillstånd.
– Ärendet påminner mycket om Strane å förra året. Killen har inte sökt någonting, han bara bygger, säger Borg.
Även Älvräddarna anmäler fastighetsägaren för miljöbrott. Så här skriver man bland annat i sin anmälan.
”Enligt den anonyma uppgiftslämnaren skulle personen ha sprängt bort ett gammalt kraftverk på platsen, sprängt sig ner fyra meter i utloppskanalen, två meter i inloppskanalen och därtill breddat ån med två meter på plats i närheten. Därtill har man avlett vattnet från sin huvudfåra, som vi förstår det när fångdamm anlades, varvid ån i över 100 meters längd varit tvungen att leta sig ett nytt lopp, där den aldrig tidigare runnit.”
Älvräddarna menar att riskerna att miljön tagit skada är överhängande. Ån Flian är utpekat som nationellt särskilt värdefullt vattendrag.
Här kan du läsa om ärendet Strane å.
Vill du veta mer om vattenkraft? Läs här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta