Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Carl spöade pappa

– Jag kunde ju inte förlora mot pappa, skriver Carl Mattsson från Bälinge när han anmäler den här fina 107-centimetaren till 100-klubben.
Efter semesteruppehåll är vi åter igång med redovisningen av 100-klubben och Meterligan. Under fyra soliga sommarveckor har det kommit in närmare 100 anmälningar och tillsammans med de som fanns kvar sedan tidigare betyder det att ”inboxen” är nästan sprickfärdig, med bortåt 150 stiliga gäddor.
Dags att börja beta av gäddberget och vi börjar med 13-årige Carl Mattsson som berättar att han var ute på gäddfiske med sin pappa i början av juni. Fisketuren gick till en vik där pappa tidigare fått en niokilosgädda.
”Pappa fick den första. Det var bara en liten knattegädda. En kvart senare fick pappa en till på ungefär tre kilo. Pappa leder med 2-0 så nu måste man skärpa sig”, skriver Carl i anmälan till 100-klubben.

Efter en timmas nötande fick han ett kanonhugg på sin Swim Whizz. Det tog Carl en drygt kvart att drilla den stora gäddan till båten där hon mättes till 107 centimeter och vägde till drygt åtta kilo, innan hon fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Med viss möda lyfter Carl den 107 centimeter långa gäddan.

Med viss möda lyfter Carl den 107 centimeter långa gäddan.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta