Det var en minst sagt kylig dag på Vänern – bara 3 grader i vattnet och inget vidare fiske. Slutligen högg det dock för Roger Nordström, en lugn fisk som med stor säkerhet var en gädda. Döm då om förvåningen när en jättelax på över 12 kilo (!) visade sig i ytan. " /> Chocken i båten – Rogers gädda var en jättelax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Roger Nordström med sin jättelax från Vänern. Foto: Privat
Chocken i båten – Rogers gädda var en jättelax

Det var en minst sagt kylig dag på Vänern – bara 3 grader i vattnet och inget vidare fiske. Slutligen högg det dock för Roger Nordström, en lugn fisk som med stor säkerhet var en gädda. Döm då om förvåningen när en jättelax på över 12 kilo (!) visade sig i ytan.

Tidigare i veckan berättade vi om Andreas Dilén som fick en trofélax på 11,06 kilo, och han konstaterade att Vänern är glödhet just nu – åtminstone själva fisket. Detta kan även Roger Nordström intyga, som fick ett minne för livet när han och Alfred Svensson trotsade kylan och trollade i Kinneviken häromdagen.

– Det var kallt, men lugna fina vindar. Efter drygt 1,5 timme högg det försiktigt på en makrill-tecknad Rapala, och vi utgick ifrån att det var en gädda eftersom den inte gjorde något större väsen av sig, berättar Roger för Fiskejournalen.

Redan efter 7–8 minuter var det dags att dra fisken över båtrelingen, och då kom den totala överraskningen när det visade sig vara en jättelax.

– Den var rejäl, och tung att få över relingen. 96 centimeter lång och hela 38 centimeter hög. Såklart blir de stela när det bara är 3 grader varmt i vattnet, berättar fångstmannen.

Den vägdes på båten till 12,7 kilo, men de korrigerade ned vikten något i hamnen till 12,4 kilo. Och det bör nämnas att rekordet på Vänernlax är 13,92 kilo.

Det enda som Roger grämer sig lite över är själva tidpunkten för sitt personliga rekord – eftersom han hellre hade fått den i samband med Kinnekulleträffen 17–19 april. Tillsammans med Hans Andersson så bildar han Team Spec, och efter detta får de kanske betecknas som lite förhandsfavoriter.

– Ja, jag skulle ha väntat med fisken lite grann, men det finns nog fler i samma storlek där ute, konstaterar en nöjd Roger Nordström, som är medlem i arrangörsklubben Götene SFK.

Parallellt med denna jättelax så kommer det rapporter om andra tungviktare från Vänern, exempelvis Jonas Lidberg, regerande svenska mästaren i trolling, som denna vecka dragit två laxar över 10 kilo. Han är skeppare i Team 2 och en halv Glenn, och vann alltså Swedish Trolling Masters 2019.

Här hittar ni allt om Kinnekulleträffen!

Läs fler goda nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/rekordar-for-fiskejournalen-over-en-miljon-besokare/

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta