Att fiskebranschen är pryltung kommer kanske inte som någon större nyhet. Uppskattningsvis så försvinner 640 000 ton fiskeutrustning i havet varje år, visar en färsk rapport. " /> Chocksiffran: 640 000 ton fiskeutrustning kvar i havet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Havssköldpaddor och många andra djur trasslar in sig i övergivna nät och annan plast. Foto: NOAA
Chocksiffran: 640 000 ton fiskeutrustning kvar i havet

Att fiskebranschen är pryltung kommer kanske inte som någon större nyhet. Uppskattningsvis så försvinner 640 000 ton fiskeutrustning i havet varje år, visar en färsk rapport.

De alarmerande siffrorna framkommer i Greenpeace rapport “Ghost gear”, där det inte oväntat konstateras att så kallade spöknät utgör merparten av den förlorade utrustningen. 640 000 ton kan likställas med att 50 000 dubbeldäckare skulle dumpas i havet.

Rapporten visar att över sex procent av alla nät som används, nio procent av fiskeburarna och upp till 29 procent av långlinorna blir kvar som avfall. Under 2018 hittades exempelvis 300 havssköldpaddor döda av ett och samma nät, i havet utanför Mexiko.

Greenpeace driver nu kampanjen för ett starkt havsavtal från FN, där man vill skydda 30 procent av haven till 2030 och därmed skydda dem mot destruktiva mänskliga aktiviteter, som industriellt destruktivt fiske. Greenpeace kräver också ett starkare regelverk mot spöknät.

Fiskejournalen har tidigare intervjuat Greenpeace kring havsavtalet, vilket du kan läsa om här. På deras svenska hemsida kan du också göra din röst hörd!

Läs om ny teknik:

https://www.fiskejournalen.se/genial-uppfinning-torsk-och-annan-fisk-blir-plast/

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta