Idag är sista dagen innan fredningstiden för västkustens havsöring inträder. I sex långa månader får alla vi som älskar det salta öringfisket vänta, binda flugor och längta.  " /> Closing time | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige nicander
Closing time

Idag är sista dagen innan fredningstiden för västkustens havsöring inträder. I sex långa månader får alla vi som älskar det salta öringfisket vänta, binda flugor och längta. 

Från kullen i söder till Idefjorden i norr är havsöringen fredad från fiske från första oktober till sista mars. Detta i akt och mening att skydda det värdefulla bestånd av vild havsöring som vi har på vår salta kust. Och att det är en klok regel kan vi konstatera när vi får uppleva att fisket längs stora delar av denna långa kuststräcka blivit bättre och bättre för att bli helt fantastiskt under de senaste åren. Allra bäst är nog fisket i södra Bohuslän där man kan se en tydlig ökning i antalet stora öringar. Årtionden av fiskevårdsarbete i öringens barnkammare i bäckar och åar tillsammans med hårda begränsningar i nätfisket har gett resultat.

Blir längtan för svår får man besöka den östra kusten eller vänta till första dagen på nya året då öringen åter är lovlig på sydkusten.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta