[/caption] " /> Dags att boka plattfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dags att boka plattfiske

Triss i plattfisk, skrubba, sandskädda och rödspätta, tagna från Vandias däck en härlig oktoberdag. (Foto: Anders Nicander)

Den mest spännande tiden för fiske i havet är utan tvekan hösten. Fisken är i toppkondition och artrikedomen är störst och chansen till fånga udda arter är stor. I Öresund lockar bland mycket annat fint plattfiske lätt tillgängligt från småbåt och turbåt.
Precis när mina egna planer börjar snurra kring Öresundsfiske ser jag att Helsingborgsbåtarna med landets kanske mest framgångsrika sportfiskefartyg, Vandia, lagt ut datumen för sina meteturer i höst.
Fisket under Vandias meteturer brukar främst inriktas mot plattfisk som sandskädda, skrubba och rödspätta, men bifånsgsterna är många. Vissa perioder är fisket efter stor vitling och kolja riktigt bra och man söker även dessa arter.

Fisket är lättingängligt och man fiskar med behagligt lätt utrustning. Och även om de flesta får fisk – ibland riktigt mycket – är detta ett fiske där den som kan finliret nästan alltid får mest.
För mer info och bokning klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
9 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta