Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th). Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).[/caption] " /> Dags att göra upp med industrins skrämselretorik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dags att göra upp med industrins skrämselretorik
Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Vattenkraftsindustrin blockerar omprövningar av gammeldags miljötillstånd. Nu måste politikerna sluta lyssna på skrämskotten, skriver Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, med anledning av slutbetänkandet från den statliga vattenverksamhetsutredningen.
I dagarna överlämnades Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande till regeringen. Rabaldret har inte blivit av samma magnitud som i höstas, när delbetänkandet SOU2013:69, Ny tid- ny prövning lämnades.
Svensk Energi hävdar att omprövning av villkoren är en bättre lösning än att pröva verksamheterna på nytt från grunden. Med dagens regler är det staten som står för utredningskostnaderna i samband med en omprövning, vilket säkert bidragit till Svensk Energis vurm för omprövning som alternativ till ny prövning.

På goda grunder kan man ana att Svensk Energis intresse för omprövningar också bygger på kraftindustrins ständiga obstruktion av omprövningsprocesserna som varit legio hittills. Det har effektivt sett till att omprövning som instrument för att uppnå kraven i vattendirektivet har varit närmast verkningslöst.

Kammarkollegiet har på grund av detta endast lyckats slutföra cirka 3,5 omprövningar per år. Med den takten uppnår vi miljökvalitetsnormerna i våra vatten tidigast runt år 2500, cirka 480 år för sent…
Politikerna bör nu omsätta förslagen från vattenverksamhetsutredningen till lag, till gagn för miljön och inte minst kraftindustrin som behöver tydliga gränser och moderna spelregler.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta