Lägret äger rum i Forshaga, Värmland. Här finns massor med bra fiskevatten för gös, abborre, gädda, regnbåge, lax mm  Foto: Forshagaakademin " /> Dags att söka till ABU-läger | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Dags att söka till ABU-läger

Lägret äger rum i Forshaga, Värmland. Här finns massor med bra fiskevatten för gös, abborre, gädda, regnbåge, lax mm  Foto: Forshagaakademin

Varje sommar arrangerar Forshagaakademin prova-på-fiske-läger för ungdomar. Olika sportfiskemetoder och olika arter står på menyn för dig som är född mellan 2000 och 2003.
Forshagaakademin är kanske den skola i Sverige som är mest inriktad på just sportfiske. Här finns bland annat en gymnasieutbildning för den som älskar sportfiske och kanske till och med vill satsa på en karriär inom fisketurism, fiskevård, fiskförvaltning eller inom utrustningsbranschen. För att verkligen testa om sportfiske är något eleven kan tänka sig att ägna sig åt på i tre år, ordnar skolan prova-på-läger i samarbete med ABU och Sportfiskarna.
I sommar äger två läger rum, ett 13-17 juni och det andra 23-27 juni. De som är intresserade bör höra av sig till skolan ganska snart, då det är max 16 platser per läger. Läs mer på forshagaakademin.se.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta