Under helgen 19-20 september träffas några av Sverige, Norge och Danmarks skickligaste havssportfiskare för fiskefestival i Sveriges bästa fiskevatten, Öresund. Utsikterna för riktigt spännande fiske är goda och det är hög tid för anmälan. " /> Dags för fiskefestival | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige nicander
Dags för fiskefestival

Under helgen 19-20 september träffas några av Sverige, Norge och Danmarks skickligaste havssportfiskare för fiskefestival i Sveriges bästa fiskevatten, Öresund. Utsikterna för riktigt spännande fiske är goda och det är hög tid för anmälan.
Garmin Fiskefestival räknas som Sveriges största havsfisketävling för havssportfiske från småbåt. Tävlingen utgår från Borsthusen i Landskrona strax söder om Helsingborg. Hamnen här har en bra sjösättningsramp och det finns boende att hyra. Tävlingen är en så kallad teamtävling där varje båtlag består av antingen två eller tre fiskare. Ett sinnrikt poängsystem gör att en stor fisk i en liten art kan ge mer poäng än en medelstor fisk av en stor art. Öresund är en perfekt tävlingsarena med god tillgång på fisk och mycket stor variation i arter. Så här skriver man på fiskefestivalens hemsida: Vid de senaste årens tävlingar har Öresund bjudit på ett mycket bra fiske där stora koljor, torskar och rödspättor har fångats. Men sundet har också bjudit på kanske Sveriges bästa fiske efter slätvar och piggvar, något som ytterligare höjer förväntningarna hos tävlingssugna havsfiskare.
Som en tävling i tävlingen tävlar man om största fångade makrill. Här anmälningsavgiften bara en hundring och man behöver inte delta i huvudtävlingen för att delta i makrilltävlingen. Däremot är förstapriset i makrilltävlingen mycket attraktivt. 10.000 kronor i presentkort hos fiskeresearrangören Nordic Sea Angling.

  Anders Nicander
Relaterad nyhet från din region
14 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta