Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dags för kustöring

Om bara ett par veckor är hon här. Våren! Öringen blir lovlig på Västkusten och längs andra kustavsnitt innebär den stigande vattentemperaturen att det blir mer fart på fisken.
Få saker i livet är så underbara som att få koma ut till en öringstrand i början av april. Ljuset, ljuden och dofterna värmer vinterstela själar. I år blir det säkerligen lite senare än normalt som toppen på fisket kommer. Men, den kommer!
I nya numret av Fiskejournalen finns det första avsnittet i artikelserie på fyra delar som behandlar det fantastiska ämnet kustöring. Första delen handlar om vårfisket.
Anders Nicander

Isen är borta – det är dags att vada ut och leta efter öringen. (Foto: Anders Nicander)

Isen är borta – det är dags att vada ut och leta efter öringen. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta