[/caption] " /> Dags för Pater Noster Cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Dags för Pater Noster Cup

Två tredjedelar av 2012 års vinnare, Team Garmin Omega, Nicklas Kolbeck och Christian Bergqvist under de sista skälvande minuterarna av tävlingen. (foto: Anders Nicander)

Skandinaviens mest legendariska havsfisketävling, Pater Noster Cup, äger i år rum helgen 1-2 juni med utgångshamn i sköna Mollösund på västra Orust. Med tanke på, bland annat, det fantastiska fisket på insidan av Orust den senaste tiden kan det bli en mycket spännande tillställning.
Pater Noster Cup, PNC, är en mycket anrik tillställning och ett viktigt dokument över hur fisket förändrats i Västerhavet. Tävlingen är en arttävling där ett sinnrikt poängsystem gör att liten – men för arten
stor – fisk kan ge lika mycket, eller mer poäng, än en stor fisk.

För att bredda tävlingen där landets skickligaste havssportfiskare möts i båtteam, finns två ”tävlingar i tävlingen” där största makrill respektive havsöring belönas med en ordentlig prissumma. Målet med dessa deltävlingar är att nå ut till en fiskeintresserad allmänhet.
Vattnen kring Orust bjuder både på fint utomskärsfiske med rimliga avstånd till vrak och med de artrika vattnen vid Måseskär i närområdet.
Vattnen innanför Orust är ju numera känt för sitt fantastiska fiske efter piggvar. Dessa, från både vind och storskaligt fiske, skyddade fjordar ruvar även på många andra spännande arter.
För att läsa mer och klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta