[/caption] " /> Dags för Vulgata | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Dags för Vulgata

Vulgatan sätter fart på både fisk och fiskare

Årets höjdpunkt för många flugfiskare är då vulgatan kläcker. Maj-juni är de hetaste månaderna för intensiv kläckning. I Fiskejournalen nummer 6 hittar du en nykläckt och matnyttig artikel om skandinaviens största dagslända.
Dagsländan bär det latinska namnet Ephemera vulgata, heter Sjösandslända på svenska men kallas kort och gott för Vulgata. Den lever i sjöar och långsamt rinnande sel. Om du lyckas pricka en rejäl kläckning av denna dagslända så har du stora chanser att få uppleva ett magiskt flugfiske.
Artikeln ”Sommarens häftigaste flugfiske” hittar du i senaste Fiskejournalen (Nummer 6). Där får du bland annat lära dig vilka arter som lockas av Vulgatan, hur du prickar in kläckningen i ditt hemmavatten och vilka flugor som imiterar den stora dagsländan.Är du inte övertygad om denna dagsländas förmåga att locka stora fiskar till ytan? Titta på Martin Falklinds bilder här. Bilderna är för övrigt producerade för Wild Wonders naturfotoprojekt.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta