Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Dagsländorna minskar i antal. Foto: Anders Lundin
Dagsländor slås ut – även av godkända utsläpp

Sländor är inte bara vackra sällskap för oss sportfiskare, utan också en förutsättning för att fisk ska ha något att äta, speciellt i strömmande vatten. Nu kommer rapporter om att även godkända utsläpp dödar 80 procent av dagsländornas ägg.

De senaste åren har flera aktörer slagit larm om insekternas minskning, en rapport från Tyskland visade exempelvis att insekterna hade minskat med över 75 procent på 27 år i tyska naturreservat.

Nu uppmärksammar bland annat Natursidan.se forskning från Storbritannien, där en studie visar att även godkända utsläpp i brittiska floder dödar 80 procent av dagsländornas ägg. Utsläpp av fosfat och sediment från jordbruket, samt ofiltrerat avloppsvatten anses vara de troligaste bovarna bakom minskningen av sländor.
– Resultaten i den här banbrytande nya forskningen är obestridliga. Vi tror att det här bara är toppen på ett isberg. Om vi förlorar våra ryggradslösa djur kommer andra arter följa efter, säger Paul Knight chef för Salmon and Trout Conservation (STC), som ledde undersökningen av de brittiska floderna.

Läs mer här på Natursidan.se

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta