Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dalälven igen

Robin Gossas 117 centimeter långa gädda fångades i Dalälven. En flötestrollad mört blev dagens räddning.

Robin Gossas från Hedemora bytte från jerkfiske till flötestrolling. Fisket gick trögt, men till slut högg en fin 100-klubbare mörten.
Efter en dag med trögt fiske kunde Robin Gossas till slut konstatera hugg på ena spöet.
– Under passets sista självande timme sög det i rejält, säger Robin.
Platsen var Dalälven och den 117 centimeter långa gäddan är långt ifrån ensam med den adressen.
Här hittar du 100-klubbens tävling meterligan. Du vet väl att du kan klicka på namnet i lista och se var det fått sina fiskar?
Tidigare storfiskar fångade i Dalälven hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
45 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta