Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dalälven levererar

Jens Eriksson var på predatorjakt i Dalälven med kompisen Partik. Resultatet blev en mycket vacker Grand Slam-gädda, fångad på en McTail från Svartzonker.
Dalälven levererar storgäddor på löpande band. Lokalkännedom är en givande faktor och detta är något som Jens Eriksson, från Hedemora, verkar besitta. Den kraftiga gädda som Jens anmäler till Grand Slam Cup hade förmågan att växa under drillningens gång.
– Efter ett stumt hugg kom det några snabba och lätta ryck. Vid första skymten gissade vi på drygt fem kilo, säger Jens.
Väl vid båten, när gäddan kommit upp i ytläge modifierades gissningarna till 8-10 kilo. Väl i båten vägdes gäddan till 8,1 och kvalar därmed in till Grand Slam Cup.
Morgan Fihn

Jens Erikssons vackra älvgädda föll för en McTail från Svartzonker.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta