Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen) Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen)[/caption] " /> Dalälvsöring får hjälpande hand | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dalälvsöring får hjälpande hand
Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen)

Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen)

De fyra länsstyrelserna kring nedre Dalälven (Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland) har inlett ett samarbete för att återetablera Dalälvsöringen. Öringen i Dalälven är hotad på grund av att kraftverk hindrar havsöringens vandringar upp i Dalälven för att leka.
När dagens kraftverk byggdes stängdes vandringsmöjligheten för lax och havsöring i Dalälven. Istället började man plantera ut andra stammar av öring i älven, från så skilda ställen som södra Sverige och norra Finland. Detta har lett till en genetisk utarmning av de lokala öringsstammarna. Men med ökade kunskaper om olika öringsstammars egenskaper har en vilja att bevara de ursprungliga stammarna växt fram, vilket gynnar den biologiska mångfalden i älven.
– Vi på länsstyrelserna arbetar mycket med att kartlägga olika stammar av fisk, till exempel lax och gös. Därför var det självklart att vi skulle titta närmare på om det går att göra något för Dalälvsöringen, säger Ronnie Hermansson, länsfiskekonsulent i Västmanland.

I projektet flyttas rom och yngel från havet till olika ställen i Dalälven. På grund av risken för att sprida smitta går det inte att flytta vuxna öringar. Förhoppningen är att dessa yngel ska etablera sig och att de vuxna öringarna ska stanna kvar i fjärdarna. Det kommer gynna fisket i nedre Dalälven och därigenom ersätta de stammar som tidigare planteras ut.
Projektet är inte helt problemfritt då det finns en risk att öringarna försöker vandra ned till havet och på vägen blir dödade i kraftverksturbiner, men Nichlas Dahlén, biträdande länsfiskekonsulenten i Gävleborgs län, är optimistisk:
– Öringen är känd för att vara anpassningsbar till nya miljöer, så vi hyser goda förhoppningar om att lyckas.
I projektet ingår även berörda föreningar för fiskevårdsområden. De har den lokala kunskapen om öringen och deras medlemmar äger fiskerättigheterna i älven.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta