Dalälvsöring får hjälpande hand

Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen)

Isättning av öring i Dalälven. (Foto: Länsstyrelsen)

De fyra länsstyrelserna kring nedre Dalälven (Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland) har inlett ett samarbete för att återetablera Dalälvsöringen. Öringen i Dalälven är hotad på grund av att kraftverk hindrar havsöringens vandringar upp i Dalälven för att leka.
När dagens kraftverk byggdes stängdes vandringsmöjligheten för lax och havsöring i Dalälven. Istället började man plantera ut andra stammar av öring i älven, från så skilda ställen som södra Sverige och norra Finland. Detta har lett till en genetisk utarmning av de lokala öringsstammarna. Men med ökade kunskaper om olika öringsstammars egenskaper har en vilja att bevara de ursprungliga stammarna växt fram, vilket gynnar den biologiska mångfalden i älven.
– Vi på länsstyrelserna arbetar mycket med att kartlägga olika stammar av fisk, till exempel lax och gös. Därför var det självklart att vi skulle titta närmare på om det går att göra något för Dalälvsöringen, säger Ronnie Hermansson, länsfiskekonsulent i Västmanland.
I projektet flyttas rom och yngel från havet till olika ställen i Dalälven. På grund av risken för att sprida smitta går det inte att flytta vuxna öringar. Förhoppningen är att dessa yngel ska etablera sig och att de vuxna öringarna ska stanna kvar i fjärdarna. Det kommer gynna fisket i nedre Dalälven och därigenom ersätta de stammar som tidigare planteras ut.
Projektet är inte helt problemfritt då det finns en risk att öringarna försöker vandra ned till havet och på vägen blir dödade i kraftverksturbiner, men Nichlas Dahlén, biträdande länsfiskekonsulenten i Gävleborgs län, är optimistisk:
– Öringen är känd för att vara anpassningsbar till nya miljöer, så vi hyser goda förhoppningar om att lyckas.
I projektet ingår även berörda föreningar för fiskevårdsområden. De har den lokala kunskapen om öringen och deras medlemmar äger fiskerättigheterna i älven.

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...