Sveriges bästa gäddfiskare koras varje år genom gädd-SM. Förhoppningen är nu att även svenska mästare i abborre ska kunna utses, efter ett välkommet initiativ från Dalarna. " /> Dalarna visar vägen mot Svenska mästerskap i abborre? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Vem fångar de fem längsta abborrarna i Stockholms DM? Foto: Kalle Westberg
Dalarna visar vägen mot Svenska mästerskap i abborre?

Sveriges bästa gäddfiskare koras varje år genom gädd-SM. Förhoppningen är nu att även svenska mästare i abborre ska kunna utses, efter ett välkommet initiativ från Dalarna.

Lördagen 20 juli kommer nämligen den första DM-tävlingen i grenen abborre avgöras i Smedjebacken, där Smedjebackens Trollingklubb är arrangörer tillsammans med Barkensjöarnas FVOF. Det kan tyckas som en självklarhet att den populära fisken abborre borde vara föremål i ett SM, men dit har man inte kommit ännu.

Sportfiskarna meddelar dock att de har ambitionen att starta upp grenen Abborre och få till DM-arrangemang i alla distrikt, där man kvalar till ett kommande SM i Abborre året därpå.

De hoppas att DM i Dalarna blir en katalysator, och att fler distrikt alltså ska haka på nästa år.

– Sportfiskarna uppmanar alla abborrfrälsta medlemmar att ta chansen att delta i en rolig, avslappnad och modern fisketävling efter vår vanligaste och mesta sportfisk. Vi hoppas på fler DM-arrangemang och på sikt även SM i Abborre, säger Michael Molander, Sportfiskarnas tävlingsansvarige.

DM-tävlingen i Abborre är öppen för alla medlemmar i förbundet. Man behöver således inte bo i distriktet i Dalarna för att få delta och tävla om äran och DM-medaljerna. Tävlingen genomförs med lagfiske från båt med artificiella beten och längdmätning mot måttbräda där man räknar de fem längsta abborrarna och kör catch&release.

Sista anmälningsdag är 14 juli via mejl med lagnamn till: smbtrolling@gmail.com.

Vill din förening anordna ett DM i Abborre? Kontakta i så fall Michael Molander, tävlingsansvarig, 08-410 80 605, tavling@sportfiskarna.se

Spana in fler fisketävlingar:

Datum spikat för populära fisketävlingen 08-borren

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta