Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dalkarlarna stormar fram

Ingen kan väl ha undgått att det är väldigt mycket Dalarna i 100-klubben och Meterligan. Här har vi en dalkarl till som vill vara med – Patrik Andersson i Säter.
Patrik har varit ute ett par vändor på Ljustern för isfiske. Det resulterade i två gäddor, på vardera 104 centimeter, att anmäla till 100-klubben. Den första fångsten visar att det är viktigt att fiska aktivt, även vid isfiske. Så här skriver Patrik:
”Var ute på en normalt säker plats, men fick bara några smågäddor. Provade att flytta in mot en grundkant där det brukar vara mycket betesfisk. Där funkade det bätte. Fick två fina gäddor, bland annat denna på 8,2 kilo och 104 centimeter.”
Nästa 104:a drog Patrik två dagar senare och båda simmar förstås vidare under isen i Ljustern.
Svenne Andersson

När det vanliga stället inte gav något flyttade Patrik in mot en grundkant och fick bland annat den här fina 100-klubbaren.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta