Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Daniel är med i leken

Med den här praktgäddan visar Daniel Johansson från Karlskoga att han vill vara med och leka i Meterligan. Även det här året…
Daniel kom på femte plats i fjolårets tävling, med dryga 12 meter gädda. Men i år har det inte riktigt velat sig med metergäddorna. Inte förrän förra helgen när Daniel isfiskade på Laxsjön.
Dagen började bra med att fiskekompisen fick upp en best på nästan nio kilo och strax därefter drog Daniel en skaplig femkilos.
”Samtidigt som den gick tillbaka i hålet så tillade jag att det är lika bra att jag lägger på tio kilo på nästa fisk jag tar i dag. Gissa vad som kom? En gädda på 120 centimeter och 14,87 kilo. Pb ökade med 7,7 hekto.”
Svenne Andersson

Med den här pampiga gäddan visar Daniel att han vill vara med och fajtas i Meterligan, även i år.

Med den här pampiga gäddan visar Daniel att han vill vara med och fajtas i Meterligan, även i år.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta