Dalkarlen Daniel Matspers är en renommerad gäddfiskare som har flera 10-plussare på sitt samvete. Nu siktar han på nästa drömgräns – att nå 130 centimeter, och han är rykande nära att nå ända fram! " /> Daniel nära drömgränsen med sin långa gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Daniel med den långa gäddan som nästan nådde 130 centimeter.
Daniel nära drömgränsen med sin långa gädda

Dalkarlen Daniel Matspers är en renommerad gäddfiskare som har flera 10-plussare på sitt samvete. Nu siktar han på nästa drömgräns – att nå 130 centimeter, och han är rykande nära att nå ända fram!

För några dagar sedan fångade han nämligen en häpnadsväckande lång gädda på hela 128 centimeter, vilket var nytt personligt rekord för honom.

128 centimeter skönhet!

Den storyn vill vi såklart att han berättar, och här är den:

”För några dagar sen åkte jag till den tilltänkta fiskeplatsen och rekade isen så att den var okej, tog även med en mindre borr för att loda ut en bit utav området så jag hittade den struktur som en djupkarta visat. Hittade ett litet område där det fanns en del kuperade kanter som jag skulle pröva. Åkte till platsen väldigt tidigt så att jag hade mina spön ute vid 07.00-tiden, gillar att vara med från start med grejerna och att jag har allt uppstrukturerat på mitt sätt. Det hände ingenting de första timmarna men vid 09.30-tiden så plingade det till hårt i vippan som löste ut 50 meter bort. Det sprutade ut lina från rullen så jag fick avvakta lite med mothugget. Efter en rusning på 70 fot så nitade jag mothugget och kände att det var en skaplig fisk. Fick in en del lina men med 15-20 fot kvar till hålet så gjorde hon lite mindre rusningar, lyckades efter några minuter se att de var en 10:a som jag fightades med. Andra gången den kom förbi hålet så stoppade jag ner armen för att inte riskera att någonting fastnar i iskanten. När jag tog upp halva fisken ur hålet för att kroka av min trekrok så uppskattade jag fisken till ungefär 120 centimeter och dryga 12 kilo. Men efter besöket på mattan för mätning så insåg jag att den var längre, nämligen 128 centimeter, nytt längdpers!”

Efter en snabb vägning med en Ikeapåse så stannade vikten på 13 560 gram, med påse! Efter en kort vistelse ovan is så fick damen simma vidare, och sedan vägde Daniel även själva Ikeapåsen och kunde korrigera fiskens vikt till 13 230 gram!

Och som sagt – bara två centimeter från drömgränsen. Fiskejournalen har på känn att den gäddan kommer att vara ett hett byte om något år …

Läs om fler storgäddor:

Drömstart på öppet vatten

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta