Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Daniel tar täten

Dalkarlen Daniel Ström hårdsatsade på gäddfisket under en ledig vecka i början av juni. Det tog honom upp till förstaplatsen i Meterligan!
Daniel, som är en av medlemmarna i Team Perax, fiskade flitigt under den lediga veckan. Dalälven, Insjön och Stora Ulvsjön släppte ifrån sig sju gäddor över metern. Häftigast var pjäsen på bilden ovan, en grann sak på hela 117 centimeter. Så här skriver Daniel om den:
”Årets häftigaste fajt. I andra kastet slackade det försiktigt i linan. Tur att man var med där. Det blev tvärstumt i mothugget och sen tog det hus i helskotta. Det sprutade lina ur rullen och spöt fick jobba rejält.”
Ett tag trodde Daniel att han hade sitt livs första femtonplus på kroken, med riktigt så långt nådde den inte. Men 117 centimeter och 11,8 kilo är sannerligen inte fy skam.

Tack vare de nu registrerade gäddorna gick Daniel om Niclas Andersson i toppen av Meterligan. Det skall dock tilläggas att både Daniel och Niclas har flera ännu inte registrerade gäddor i 100-klubbens ”inbox”.
Svenne Andersson

Den grova gäddan bjöd Daniel på en fajt han inte glömmer i första taget.

Den grova gäddan bjöd Daniel på en fajt han inte glömmer i första taget.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta