Dansk minister vill se fortsatt sandsugning i Öresund

Rödspätta är en av många arter som behöver sanden i Öresund. Foto: Tobias Dahlin

Sju danska och sju svenska kommuner hade förenat sig i hopp om att få slut på sandsugningen i Öresund. Brev skickades till ländernas miljöministrar med krav om förbud mot fortsatt upptag. Det tycks inte bli aktuellt. Danmarks miljöminister Esben Lunde har nu avvisat kravet.

Brevet, som även undertecknades av 13 organisationer, var tänkt att få till stånd ett danskt förbud och därmed öka skyddet av Öresunds känsliga mjukbottnar. Så sent som i fjol tog Danmark upp mer än 300 000 kubikmeter sand från Öresund, och ännu mer hade försvunnit om inte sportfiskare hade lyckats avbryta en sandsugning av Disken.
Att nu den danska ministern ger förslaget kalla handen, och därmed öppnar upp för fortsatt ödeläggelse, upprör naturligtvis många.
– Vi hade hoppats och trott på att ministern skulle lyssna, när de som bor vid Öresund kom med en önskan. Det är därför en besvikelse att den danska ministern är så avvisande mot att säkra den fantastiska natur som finns i Öresund och som glädjer miljontals medborgare som bor omkring sundet. Men vi ger inte upp, säger Therese Nissen, biolog på Danmarks Naturfredningsforening.

Inte heller WWF ger upp. En av deras ledande biologer i Danmark har nu skickat ett brev där han ber ministern omvärdera sin hållning gentemot ett framtida förbud.

I Sverige råder förbud mot sandsugning i Öresund sedan 1982.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...