[/caption] " /> Danska tjuvfiskare slipper åtal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Danska tjuvfiskare slipper åtal

Kustbevakningen filmade tjuvfiske vid ett 20-tal tillfällen, men ingen av incidenterna ledde till åtal efter polisanmälan. (Bild/källa: SVT)

Som Fiskejournalen tidigare berättat så har danska yrkesfiskare trotsat fiskeförbud på fredade områden i Kattegatt. Nyligen berättade SVT Rapport att svenska Kustbevakningen filmat och polisanmält ett 20-tal fall av tjuvfiske. Trots detta väcktes inte ett enda åtal.
– Det är väldigt tragiskt då Kustbevakningen har gjort ett bra jobb, säger Jan Isaksson, havsmiljöansvarig på Greenpeace.
Anmälningarna blev först liggande hos polisen i Helsingborg och sedan hos åklagarmyndigheten.
Tjuvfiske i de fredade zonerna har dock lett till fällande dom tidigare. Miljöorganisationen Greenpeace lyckades under förra året gömma spårsändare på danska yrkesfiskarbåtar. Detta ledde sedan till fällande dom och hundratusentals kronor i böter för de yrkesfiskare som fiskar i totalfredad zon. Läs notisen här.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta