Därför dör laxarna

Sportfiskarna: Under sommaren har döda laxar påträffats i laxälvar i både Sverige och Finland. De analyser som utförts av svenska och finska provtagningsanstalter har nu gett några svar på varför laxarna har dött.
Sammantaget visar provtagningsresultaten hittills att laxarna varit angripna av en av de mest vanligt förekommande fisksvamparna: Saprolegnia, resultaten visar även på angrepp av bakterien Flavobakterium columnare.  Saprolegnia är oftast en sekundär infektion som orsakas av skador på fiskens yttre slemskikt och den uppkommer vid låga vattentemperaturer vår och höst. Flavobakterium kan angripa fiskens gälar när vattentemperaturen är hög.
– Särskilt tidigt på säsongen sågs det många döda laxar vid olika älvar, nu när vattentemperaturen sjunker och laxen börja konkurrera och slåss om de bästa lekplatser kommer svampangripna laxar att dyka upp igen, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.
Hur stor dödlighet har varit är svårt att uppskatta men det bör poängteras att det är högst naturligt att lekvandrande laxar dör av olika sjukdomar och angrepp. Nu när fiskeförvaltningen förbättrats och återkomsten av laxar ökar i älvarna är sannolikheten även större att träffa på död fisk. Finska forskare tror att sjukdomsfrekvensen i Torne älv varit onormalt hög i sommar. Samtidigt visar observationer från undervattenskameror installerade i en fisktrappa i Kalix älv, som är en av de större laxälvarna, på en normal nivå av skadade och svampangripna laxar. Omfattningen av sjukdomsfallen varierar därmed sannolikt mellan älvarna.
– Man kan konstatera att den bästa försäkringen mot olika oförutsedda hot och fisksjukdomar alltid är starka laxbestånd, avslutar Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...