Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Därför dör laxarna

Sportfiskarna: Under sommaren har döda laxar påträffats i laxälvar i både Sverige och Finland. De analyser som utförts av svenska och finska provtagningsanstalter har nu gett några svar på varför laxarna har dött.
Sammantaget visar provtagningsresultaten hittills att laxarna varit angripna av en av de mest vanligt förekommande fisksvamparna: Saprolegnia, resultaten visar även på angrepp av bakterien Flavobakterium columnare.  Saprolegnia är oftast en sekundär infektion som orsakas av skador på fiskens yttre slemskikt och den uppkommer vid låga vattentemperaturer vår och höst. Flavobakterium kan angripa fiskens gälar när vattentemperaturen är hög.
– Särskilt tidigt på säsongen sågs det många döda laxar vid olika älvar, nu när vattentemperaturen sjunker och laxen börja konkurrera och slåss om de bästa lekplatser kommer svampangripna laxar att dyka upp igen, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Hur stor dödlighet har varit är svårt att uppskatta men det bör poängteras att det är högst naturligt att lekvandrande laxar dör av olika sjukdomar och angrepp. Nu när fiskeförvaltningen förbättrats och återkomsten av laxar ökar i älvarna är sannolikheten även större att träffa på död fisk. Finska forskare tror att sjukdomsfrekvensen i Torne älv varit onormalt hög i sommar. Samtidigt visar observationer från undervattenskameror installerade i en fisktrappa i Kalix älv, som är en av de större laxälvarna, på en normal nivå av skadade och svampangripna laxar. Omfattningen av sjukdomsfallen varierar därmed sannolikt mellan älvarna.
– Man kan konstatera att den bästa försäkringen mot olika oförutsedda hot och fisksjukdomar alltid är starka laxbestånd, avslutar Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta