Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Martin Jeppsson, viltförvaltare på Holmen Skog Region Syd, tycker att höjningen är skälig. Foto: Pressbild
Därför höjer Holmen Skog priserna i 600 fiskevatten

Holmen Skog Region Syd har beslutat att höja fiskekortspriserna i sina vatten. Det handlar om cirka 600 sjöar mellan Kalmar och Strängnäs.

Det är med andra ord ett beslut som direkt berör många sportfiskare, men även fiskevårdsföreningar och arrendatorer. Holmen Skog har i dag mellan 60–70 avtal, fördelat på olika aktörer. Rent procentuellt rör det sig om en ganska ordentlig höjning av priserna, men Martin Jeppsson, viltförvaltare på Holmen Skog Region Syd, tycker att höjningen är skälig.
– Avtalen som vi nu uppdaterar skrevs 2010, och det handlar i grunden om att vi vill ha mer marknadsmässiga priser. Ett årskort har legat omkring 100–225 kronor, och det tycker vi som vattenägare är för lågt, säger Martin Jeppsson till Fiskejournalen.

INGA PROTESTER
Höjningen kommer att ligga på 30 procent, och det har enligt honom inte orsakat några större protester.
– Vi gick ut med informationen i våras, och alla vill fortsätta att ha avtal med oss, vi har ju som sagt legat lågt i jämförelse med marknaden.

Men får sportfiskarna något tillbaka för höjningen, exempelvis när det kommer till förvaltningen av berörda vatten?
– Tanken är att pengarna ska gå tillbaka till sjön, och inte ner i vår plånbok. Vi märker själva att intresset för fisket har ökat, och vi vill ha mer ordning och reda vid våra sjöar, exempelvis frakta bort gamla båtar som ligger kors och tvärs på vissa håll. Jag vill också poängtera att det är jättebra med fiskevårdsföreningar och att vi vill fortsätta samarbetet med dem, säger Martin Jeppsson.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta