Det är inte sannolikt att Diskrimineringsombudsmannen kommer att ta upp fallet med anmälan mot Girjas sameby. Anledningen till detta återfinns i myndighetens diskrimineringsgrunder. " /> Därför tas anmälan mot Girjas troligtvis inte upp av DO | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Girjasmålet är avgjort, och en omedelbar konsekvens blir att försäljningen av fiskekort via länsstyrelsen till det aktuella området stoppas. Foto: Anders Lundin
Därför tas anmälan mot Girjas troligtvis inte upp av DO

Det är inte sannolikt att Diskrimineringsombudsmannen kommer att ta upp fallet med anmälan mot Girjas sameby. Anledningen till detta återfinns i myndighetens diskrimineringsgrunder.

Fiskejournalen berättade förra veckan om den sportfiskare som anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen, med anledning av att endast personer bosatta i Norrbotten får lösa fiskekort inom det aktuella området.

Men DO har inte vidtagit några åtgärder med anledning av anmälan.

– I nuläget har vi inte beslutat att vi ska inleda någon tillsyn av den här anmälan. Det är inte självklart att det kommer att bli det heller. Det är nämligen inte självklart att det här omfattas av diskrimineringslagen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO.

För att det ska vara fråga om diskriminering så måste det vara ett missgynnande, det vill säga ”Att någon behandlas sämre än någon annan, i en jämförbar situation”. Men också att det finns en koppling till en av de sju diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen.

Bostadsort tillhör inte en av diskrimineringsgrunderna, men går det att påvisa en koppling till en diskrimineringsgrund kan det ändå teoretiskt vara diskriminering. Fiskejournalen återkommer när ett beslut från DO blivit offentligt.

Läs även om kampen för fria vatten:

Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta