Rockmusik ska få japaner att äta mer fisk[/caption]Musik med fisk-tema verkar vara sista skriket i Japan. Hårdrockare har sölat ner scenen med slaktavfall sedan sjuttiotalet, men ett japanskt band bryter ny mark genom att nischa sig på fisk.
" /> De filéar tonfisk på scen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
De filéar tonfisk på scen

Rockmusik ska få japaner att äta mer fisk

Rockmusik ska få japaner att äta mer fisk

Musik med fisk-tema verkar vara sista skriket i Japan. Hårdrockare har sölat ner scenen med slaktavfall sedan sjuttiotalet, men ett japanskt band bryter ny mark genom att nischa sig på fisk.
Låttexterna består till stor del av namn på olika fiskarter, och showens höjdpunkt kommer när bandets ledare gör entré med ett avskuret tonfiskhuvud som ansiktsmask. Professionell kock som han är skär han flinkt loss käkmusklerna och serverar dem råa till sina fans.
Fiskkonsumtionen har minskat drastiskt i Japan på senare år, och flera kampanjer har startats för att öka allmänhetens aptit på sjömat. Den japanska fiskerimyndigheten ställde gärna upp som värd när hiten Fish Heaven skulle lanseras. Refrängen går, fritt översatt: Det är hälsosamt att äta fisk. Hälsosamt, hälsosamt, hälsosamt.
I en intervju för Asia Brief säger bandets sångare visserligen att vi ska vara tacksamma mot fisken och inte dra upp för många, men Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind är fortfarande skeptisk.
– Det vore kanon om detta kunde inspirera fram ett genuint sportfiskeband med ekofiske som ledord, säger han. Hör av er när ett sådant startar så hjälper vi till med bandets PR!

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta