Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
De gamle kan än

 

Mikael Åkesson, till höger, fick hjälp att lyfta megalångar som var hela 176 centimeter lång.

 

Det var ett tag sen Ulf Stahre toppade alla havsfiskelistor. Men att de gamla takterna sitter i visade Ulf när han gästade gamle kompisen Frederic Kullin på M/S Gotland.

 

Ulf Stahre var påtagligt nöjd med att ha fångat ett fint exemplar av plogjärnsrocka.

 

Ulf och gode vännen Mikael Åkesson från Malmö tog en tur upp till Norge och drog ut med M/S Gotland på riktat fiske efter speciella arter.
Som framgår av bilderna mötte Trondheimsfjorden svenskgänget med riktigt busväder, uppemot 20 meter per sekund och regn i luften. Men det här är grabbar som har sjöben, så det blev ändå fiskat med stor framgång.
– Stora långor, fyra plogjärnsrockor och en håkärring på 651 kilo som kom upp och återutsattes, skriver Ulf i anmälan till Recordfisken.
Största långan drog Mikael, en fisk på imponerande 27,5 kilo och 176 centimeter. I gengäld fick Ulf största plogjärnsrockan, på 5,2 kilo.
Kolla in fiskarna under fliken ”registreringar” på Recordfisken.
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta