Jormvattnet är sannerligen en fiskedestination med anor. Så kommer det fortsätta vara – åtminstone om Emelie Rolandsson och Marika Strandberg får bestämma. De har nyligen utsetts till Årets turismföretagare i Strömsunds kommun. " /> De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Emelie Rolandsson och Marika Strandberg driver Jormvattnets Fiskecamp.
De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare

Jormvattnet är sannerligen en fiskedestination med anor. Så kommer det fortsätta vara – åtminstone om Emelie Rolandsson och Marika Strandberg får bestämma. De har nyligen utsetts till Årets turismföretagare i Strömsunds kommun.

Jormvattnet har snögaranti.

Det är i stor utsträckning på landsbygden som de stora entreprenörerna föds och frodas. I Strömsunds kommun är ungefär var tionde invånare egen företagare, och inte sällan är det driftiga kvinnor som bryter ny mark. Till rödingeldoradot Jormvattnet har det strömmat fisketurister så länge det funnits väg, och Jormvattnets Fiskecamp är en klassiker i den jämtländska fiskehistorien. Det är Fiskevårdsområdet som äger och arrenderar ut campingen, och efter att flera olika arrendatorer prövat lyckan så ser det äntligen ut att ha blivit fullträff.

Emelie Rolandsson och Marika Strandberg är båda uppvuxna i Jormvattnet, och ett bevis på att de hittat rätt koncept är att de utsetts till Årets turismföretagare. Jormvattnet och övriga Frostviken har främst blivit känt för skoteråkning under senare år, men nu ser en uppgång i fisketurismen igen.

– Det är betydligt fler som ringer hit och frågar om fiske nu än tidigare, så visst är det ett annat tryck, berättar Emelie Rolandsson för Fiskejournalen.

Området är känt för sin vilda stam av röding, och det kompletteras bland annat med put&take-tjärnar som öppnar lagom till sportlovet. Och att det finns gott om fisk kvar i Jormvattnet råder inga tvivel om:

– I somras var det fyra veckor som det knappt gick att fånga en röding, eftersom temperaturerna var så höga. Så inför den här vintern finns det nog bra med fisk, säger Emelie.

De kompletterar fisket med mycket annan verksamhet, såsom tunnbrödsförsäljning och pubkvällar, och gästerna består till stor del av folk från Norrlandskusten.

Men frågan är om de hinner njuta av fisket själva?

– Nja, lite grann. Men jag åker helst på havsfiske i Norge faktiskt, eftersom vi har så nära till Rörvik, säger Emelie.

Hon är med andra ord så artig att hon lämnar kvar rödingen åt gästerna i stället …

Grattis till utmärkelsen och lycka till med satsningen säger Fiskejournalen!

Läs mer om fiske i Frostviken:

Ännu fler vatten med i Frostvikenkortet

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta