Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Debattartikel om Östersjölaxen

Enlig EU:s livsmedelsdirektiv innehåller Östersjölaxen så höga halter av dioxin att köttet enligt inte ens är användbart som djurfoder, skriver debattörerna. (Foto: Svanthe Harström)

Fiskejournalens Martin Falklind har tillsammans med chefredaktörer på andra sportfisketidningar och Sportfiskarnas ordförande skrivit en debattartikel i Göteborgsposten. Man föreslår bland annat försäljningsförbud för Östersjölax.
En samlad kår av chefredaktörer för svenska sportfisketidningar publicerar nu en gemensam debattartikel. Med på tåget är även Sportfiskarna i form av ordförande Joakim Ollén.
I debattartikeln frågar de sig varför människor får äta lax som inte djur får äta. Författarna påpekar att Östersjölaxen innehåller så höga halter av dioxin att den enligt EU:s livsmedelsdirektiv inte duger som djurfoder. Det faktum att vår regering förhandlade fram ett undantag från reglerna, anser man ”är en skam”.
Man skriver ” Genom ett saluförbud åstadkoms alltså ett skydd för laxen samtidigt som befolkningen skyddas mot att äta en fisk som är hälsovådlig.”
Debattörerna menar också att det skulle kunna skapas flera hundra nya arbetstillfällen inom fisketurismen om laxen får vandra upp i sina ursprungsälvar i stället för att fiskas upp i havet.
Du kan läsa debattartikeln här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta