Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske. " /> Del 4: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Mathias Arnham
Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom.
Del 4: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Kommer ditt parti att verka för fortsatt ökade anslag till kalkning av våra vatten som skydd mot försurningen?

CENTERPARTIET

Vi avsätter i vår budget för 2018 mer än regeringen på havs- och vattenmiljöåtgärder (158 miljoner mer för innevarande år). Där finns medel för kalkning. Fördelningen avgör länsstyrelsen. Vi införde LOVA-bidraget. Det kan användas för strukturkalkning. Vi vill öka bidraget med 78 miljoner kronor.

KRISTDEMOKRATERNA

Ja.

LIBERALERNA

Kalkning är och har varit viktigt för att förhindra försurning av våra vatten och vi stödjer att detta fortsätter där det behövs.

MILJÖPARTIET

Miljöpartiet har, sedan vi bildade regering, fördubblat miljöbudgeten där anslaget till kalkning ingår. Vi anser att den nya budgeten för de kommande åren är rimlig. Vi bekymras av att allianspartierna och Sverigedemokraterna vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten samma period.

MODERATERNA

Försurning har länge varit ett miljöproblem, och vattenmiljön är ett prioriterat område för Moderaterna. Vi står bakom nuvarande anslag till kalkning. Vi lägger även 500 miljoner kronor över fem år för rening av läkemedelsrester och gör en innovationssatsning på teknik som kan återuppliva bottnar.

SOCIALDEMOKRATERNA

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har kraftigt ökat anslagen för skydd av miljön. Kalkningen fortsatt en viktig åtgärd och exakt hur mycket och när måste beslutas av experterna på våra myndigheter, men vi är beredda att anslå tillräcklig med medel för att nå våra miljömål.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Generellt sett står Sverigedemokraterna upp för en långsiktig och välfinansierad naturförvaltning genom statens olika myndigheter. Kalkning av vatten ska prioriteras av Havs- och Vattenmyndigheten, men vi anslår inte specifikt några extra medel för detta.

VÄNSTERPARTIET

Ja.

 

Läs övriga delar i serien:

https://www.fiskejournalen.se/del-1-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-2-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-3-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta