Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Finn Mattias Eriksson med en riktigt grov dalagädda. Foto: Privat
Delikat dalagädda: ”Lika grov över ryggen som en hund”

Finn Mattias Eriksson från Orsa har haft två fiskepass utöver det vanliga. Tre gäddor kring 10 kilo – med en toppfisk på hela 13 220 gram. En höst i starka färger, minst sagt.

– Som jag har sagt till mina vänner, den var lika grov över ryggen som en hund!
Så beskriver Finn Mattias Eriksson själv den delikata dalagäddan som han fångade under måndagen.
Redan passet innan hade han och en kamrat haft rena drömfisket, med bland annat två gäddor på 9 600 gram och 10 430 gram. Med andra ord så fanns det inga höga förväntningar om att detta fiskafänge skulle kunna toppas – men ödet ville annorlunda.

Finn Mattias Eriksson berättar själv om ögonblicket:
– Tjejen och sonen var upp till Älvdalen på babysim, och dottern var i skolan. Då passade jag på att ta en tur med båten ute på sjön. Fylld av självförtroende och förväntan efter senaste passet så började jag fiska av djupkanter där jag vet att det går stor fisk. Hittar en fin djupkant med grymt mycket betesfisk och det tar bara sekunder innan det säger smack.
Slirspärren började rusa, pulsen gick upp och han började bli svettig i den kyliga luften. Det här är stor fisk, tänkte Finn Mattias.

– Det tog cirka 10–15 minuter innan jag landade denna fina madam. Efter en snabb mätning och vägning fick hon simma tillbaka i det 10-gradiga vattnet igen. Det som gjorde denna gädda speciell var så klart längd och vikt, 126 centimeter och 13 220 gram, men också att gäddan var så sjukt grov över ryggen!

De två första gäddorna fångades med Monster teez och den sista gäddan med en gul ål, cirka 40 centimeter, hälsar en lycklig fångstman.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta