Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det blir digitala napp under 9–11 april. Foto: Zab Consulting
Digitala sportfiskemässan blir av – nytt datum spikat

Nu är det spikat. Det blir en sportfiskemässa 2021 trots allt – om än i digital form. Arrangörerna Freewater Pictures meddelar att datumet är satt till 9–11 april.

Den digitala mässan SportfiskeSverige Online 2021 var först planerad att hållas samma datum som den fysiska Sportfiskemässan skulle ha ägt rum, alltså 19–21 mars. Nu meddelar dock Freewater Pictures att datumet skjuter fram mässan några veckor, efter önskemål från branschen.

Mässan är gratis, och alla som föranmäler sig innan den 15 mars är med i utlottningen av fina priser. Här kan du läsa mer om SportfiskeSverige Online 2021.

Relaterad nyhet från din region
40 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta