Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den högg vid båten

– Det är det här jag fiskar för, skriver Björn Nettelbladt när han anmäler den här toppensnygga gäddan till 100-klubben.
Björn, som bor i Lindesberg, är inget blåbär när det gäller gäddfiske – men den här gäddan var något extra.
”Jag ser tydligt min Big bandit som är nästan inne vid båten, precis under ytan. Som en krokodilraket kommer en gädda av en storlek jag aldrig tidigare beskådat och hugger mitt bete.”
Mothugget sitter som det ska och med hjälp av kompisen Mattias får Björn så småningom landat gäddan. Den ger sig inte godvilligt och det är först på andra försöket som Mattias får in den i håven.
Slutligen är den dock i båten och vägning, mätning och fotografering tar vid. 121 centimeter och 12,15 kilo innebär pers, både i längd och vikt, för Björn.
Svenne Andersson

En riktig fining som gav Björn Nettelbladt en fajt han sent ska glömma.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta