[/caption] " /> Den högg vid vevstoppet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Den högg vid vevstoppet

Peder Sandström visar att det går att fånga stora gäddor även när omständigheterna talar emot.

Peder Sandström från Sävar skulle fiska abborre, men tog med sig jerkspöet ändå. ”De randiga” var inte på hugget, men det var gäddorna. Med en Buster jerk i linändan högg en bastant 100-klubbare.
När abborren inte ville hugga bytte Peder Sandström art och taktik. Han greppade jerkspöet och monterade en Buster jerk på tafsen. Platsen var Skeppsviken i Västerbotten och han hade tagit ett flertal 100-klubbare på platsen tidigare. Vädret var sämsta tänkbara, enligt Peder. 20 grader i skuggan, vindstilla och badtemperatur i vattnet.
– Efter en stunds fiske upptäckte jag en stor svallvåg efter draget, men gäddan ville inte hugga. Jag såg att det var en riktigt fin fisk som följde efter. Jag gjorde några snabba ”jerkningar” och sedan ett långt vevstopp – då högg det, berättar Peder.
Efter en mäktig kamp så kunde gäddan landas, mätas och släppas tillbaka.
– Detta får vara en påminnelse om att det faktiskt går att få stora gäddor när det ser ut att vara hopplöst, hälsar fångstmannen.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta