[/caption] " /> Den högg vid vevstoppet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Den högg vid vevstoppet

Peder Sandström visar att det går att fånga stora gäddor även när omständigheterna talar emot.

Peder Sandström från Sävar skulle fiska abborre, men tog med sig jerkspöet ändå. ”De randiga” var inte på hugget, men det var gäddorna. Med en Buster jerk i linändan högg en bastant 100-klubbare.
När abborren inte ville hugga bytte Peder Sandström art och taktik. Han greppade jerkspöet och monterade en Buster jerk på tafsen. Platsen var Skeppsviken i Västerbotten och han hade tagit ett flertal 100-klubbare på platsen tidigare. Vädret var sämsta tänkbara, enligt Peder. 20 grader i skuggan, vindstilla och badtemperatur i vattnet.
– Efter en stunds fiske upptäckte jag en stor svallvåg efter draget, men gäddan ville inte hugga. Jag såg att det var en riktigt fin fisk som följde efter. Jag gjorde några snabba ”jerkningar” och sedan ett långt vevstopp – då högg det, berättar Peder.
Efter en mäktig kamp så kunde gäddan landas, mätas och släppas tillbaka.
– Detta får vara en påminnelse om att det faktiskt går att få stora gäddor när det ser ut att vara hopplöst, hälsar fångstmannen.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta