Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Nytt personligt rekord med flera kilo, blev det för Andreas Ljungblad. Foto: Privat
Hoppsan – den lilla fisken visade sig väga över 15 kilo!

Hur underbart är det inte att ha fullkomligt fel ibland? När Andreas Ljungblad fick napp så konstaterade han genast att det rörde sig om en liten fisk. Men oj så fel han hade …

Gäddan i all sin prakt.

Det blev ett minne för livet när Andreas Ljungblad och kamraten Albin Lindqvist bestämde sig för att göra en satsning i favoritsjön.
Han berättar själv:
– Vi har som vanligt stenkoll på väder och vind under tidiga våren. Just den här dagen visade svaga vindar och sol. Fullträff tänkte vi! Vi fick dock bryta is i rampen på morgonen innan vi kunde sjösätta efter den kalla natten.

Väl framme på tilltänkta platsen börjar vinden vrida sig och piskade på ganska friskt. Andreas och Albin tar ett beslut om en förflyttning på närmare 40 minuter till ett lugnare område där de tidigare diskuterat dess potential. Och det var ett sannerligen ett rätt beslut.

– Väl framme på platsen krävdes det inte många minuter innan ytterparavanen börjar backa. Någon sekund senare står jag med spöt i handen och skakar på huvudet och säger till kompisen att fisken är liten. Han var inte lika säker som mig och började förbereda för håvning. En stund senare ligger fisken i håven och vi båda står som två frågetecken och kollar på varandra. Hur jäkla stor är den där?

Svaret var att den vägde hela 15,08 kilo och var 121 centimeter lång.
– Efter vägning, mätning och några snabba kort simmade hon glatt iväg ner i sjön igen. Ett minne för livet, säger Andreas vars tidigare personliga rekord låg på 11,82 kilo.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta