Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den vägde ännu mer...

Ålen som Kim Emanuelsson metade upp i Stora Le vägde faktiskt ännu mer än vad som först uppgavs. 3640 gram gör den till den tredje största ålen som någonsin fångats på sportfiske i Sverige.
Det här med gram och kilon kan vara svårt och därför blev det lite fel ordning på siffrorna när Kim Emanuelsson skulle översätta vågens 3,64 kilo till gram. Men nu har han korrigerat vikten, både i Recordfisken och i Sportfiskarnas storfiskregistrering – dit han också anmält den.
Men hänsyn tagen till längden, 118 centimeter, och att ålen var mycket grov verkar viktuppgiften vara helt rimlig.
Den nya vikten placerar ålen på tredjeplatsen över alla tiders största, sportfiskefångade ålar. Endast Åke Madsens rekordål på 3725 gram och Lars-Åke Eriksson på 3650 gram är större.
Du kan läsa mer om fångsten här.
Svenne Andersson

Det blev lite fel när Kim Emauelsson anmälde sin jätteål till Recordfisken. Den vägde faktiskt ännu mer än vad som först uppgavs.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta