Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den var resan värd

Ända från Skutskär till Blekinge åkte Emil Willner för vårfiske efter gädda. Belöningen var resan värd – en fin gädda som ger Emil medlemskap i 100-klubben.
I anmälan berättar Emil att de åkte ner till Blekinge för att pröva lite vårfiske i början av april. Vädrets makter var inte riktigt på humör och de möttes av den omtalade vårstormen över Sydsverige.
”Det blåste något oerhört så det var inga vidare förhållanden. Vi letade reda på en vik som var någotsånär i lä, men där var det helt dött”, berättar Emil.

De sökte sig ut mot vikens mynning och precis innan vinden fick tag på allvar så fick Emil ett bastant hugg på sin Buster shallow, i den berömda färgen ”skitmört”.
Gäddan mättes till 107 centimeter innan hon fick återvända till vattnen utanför Knösö i Karlskronaskärgården.
Svenne Andersson

Lång resa och hårt väder, men det kan man kanske stå ut med när belöningen är 107 centimeter gädda.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta